top of page

Ik heb iets gemaakt waar mensen enthousiast en door geïnspireerd worden

De medische podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Logisch, want de honger naar het op een makkelijke en laagdrempelige manier consumeren van medische kennis is groot. Waar komen al deze podcasts eigenlijk vandaan? Wie bedenkt zo’n podcast? In deze blogs leer je de personen kennen achter deze medische podcasts. Wat is hun achtergrond, waarom zijn ze hiermee begonnen en wat willen ze ermee bereiken? Vandaag leer je Ivo van Asperen kennen, initiatiefnemer van Ambulance de Podcast.

Wie is Ivo van Asperen?

Ivo is begonnen als verpleegkundige met een specialisatie tot IC-verpleegkundige. Maar inmiddels is hij alweer 10 jaar werkzaam als ambulanceverpleegkundige in Amsterdam. Daarnaast is hij rapid-responder (solo-eenheid) en docent-ontwikkelaar. Hij houdt van omdenken, klussen en lekker varen en wilde stiekem draaiorgel-muzikant worden. Gelukkig is hij de zorg ingegaan en is hij gestart met Ambulance de podcast. Dat brengt me bij...


Hoe ben je op het idee gekomen om een podcast te starten?

Ik luister zelf graag naar podcasts en één van mijn favorieten is Scherpschutters In deze podcast neemt de host je mee in de wereld van arrestatieteams en anti-terreureenheden om meer te ontdekken over leiderschap, discipline, teamwork en mindset. Deze podcast gaf mij de inspiratie om een podcast te starten over het ambulancewerk. De podcast is vanuit persoonlijke titel, zodat er geen sprake is van belangenverstrengeling en tevens geeft mij dit de vrijheid in het uitkiezen van gasten en onderwerpen.


Hoe begin je een podcast?

Ik dacht zelf ook: hoe begin ik dan? Ik verdiepte mij in de juiste apparaat en het editten. Ik bedacht om het in de eerste aflevering te hebben over de geschiedenis van de ambulancezorg. De juiste gast was Thijs Gras, hij weet alles over de geschiedenis van de ambulance. Margot Horning was één van de eerste vrouwen in de ambulancezorg. Zij wilden beiden in mijn podcast komen spreken en sindsdien is het gaan rollen.


Wat is jouw doel en missie met Ambulance de Podcast?

Mijn doel is met name informatief zijn voor de eigen mensen en mensen enthousiasmeren. Het moest een positieve podcast worden waarvan mensen weer energie krijgen en blijven beseffen wat een pracht vak wij eigenlijk hebben. Het zou heel interessant zijn als ik in de toekomst geaccrediteerde content kan aanbieden. Het is natuurlijk een hele passieve manier om accreditatiepunten te behalen. Veel webinars zijn nu ook geaccrediteerd en de inhoud is eigenlijk hetzelfde als van podcasts.

Wie is nu jouw doelgroep?

Kijk, mijn podcast is best specifiek. In de podcast gebruiken we veel medische termen en vaktaal. Op een gegeven moment was het voor mij ook even niet duidelijk voor wie het nu was, echt voor mijn collega uit het vak of toekomstige ambulanceverpleegkundigen? Maar nu heb ik het voor mezelf duidelijk, het is voor collega's die ik wil blijven enthousiasmeren over het vak. En als andere beroepsgroepen meeluisteren die het ook leuk vinden dan is het alleen maar mooi meegenomen.


Hoe bereid je een podcastaflevering voor?

Allereerst bedenk ik over welk onderwerp ik het wil doen en welke sprekers hierop aansluiten. Het liefste heb ik twee mensen die ik interview. Is het er maar één, dan moet je echt een goede interviewer zijn om een goed interview neer te zetten. Ik ben en blijf een verpleegkundige en niet een journalist. Met twee personen wordt het veel dynamischer. Met drie mensen wordt het vervolgens een uitdaging om een datum te vinden. Dus twee mensen om te interviewen vind ik zelf fijner. Ik schrijf voor mezelf een paar hoofdonderwerpen op waar ik het over wil hebben en ik bedenk een openingsvraag. Dat is het. Verder laat ik het interview verlopen zoals het loopt. Op die manier luister ik echt naar de mensen en ben ik niet al bezig met de volgende vraag. Ik vind het juist mooi als je soms zelf ook moet nadenken over een bepaald antwoord.


Wat is nu de aflevering waar je het meest trots op bent?

Moeilijk! Weet je dat ik de afleveringen nooit terug luister als ik ze online heb gezet? Oké, ik moet zelf wel zelf editen, maar ik luister niet graag naar mijn eigen stem. Eigenlijk zijn alle afleveringen die ik heb gemaakt voor mij interessant. Dat komt omdat ik zelf de vragen stel en ik er dus zelf iets uit leer. Ik ben vooral blij met het feit dat mensen echt naar mijn afleveringen luisteren en het blijkbaar ook boeiend vinden.


Wat heb je geleerd van podcasten en waar worstel je mee?

Ik heb vooral meer inzicht gekregen in mijn eigen communicatie. Dat de manier waarop je een vraag stelt grote invloed heeft op het antwoord van de geïnterviewde. Ik ben vooral alert wanneer ik te rommelig praat of te snel praat, maar ook wanneer ik vragen redelijk gesloten stel. Zoals: 'Vind je het groot of klein?' Ja dan suggereer ik al dingen, dat moet ik niet doen.

Ik vind het vooral moeilijk om de tijd te vinden om podcasts op te nemen en te editen. Je bent soms zo druk, maar op een gegeven moment verwachten je luisteraars ook weer een nieuwe aflevering. Daarnaast vind ik soms mijn afleveringen wel te lang, maar ja, ik krijg mijn vragen of het gesprek niet korter. Aan de andere kant luisteren de mensen wel de podcastafleveringen af.


Hoe promoot je jouw podcasts?

Je kunt mijn podcast natuurijk gewoon volgen via podcastplatforms zoals Medicast etc. Verder deel ik veel op Instagram en LinkedIn. Ik merk dat mijn netwerk is gegroeid doordat ik mensen benader voor interviews. Daardoor heb ik ook wat naamsbekendheid opgebouwd. Ze kennen mij nu vooral als Ivo van Asperen van Ambulance de Podcast. Dit opent soms wel leuke deuren. Zo was ik in 2021 gastheer van het online NRR (Nederlandse Reanimatie Raad) Congres wat ik erg leuk vond om te doen.


Wil je nog iets kwijt aan de lezers?

Als je een podcast maakt, is het jouw podcast. Het gaat erom dat jij het zelf leuk vindt en je plezier hebt in hetgeen wat je doet. Begin gewoon en geniet, want wanneer ben je tevreden? Is dat bij 100 luisteraars of pas bij 100.000? Het gaat erom dat je zelf groeit in wat je doet en daar tevreden mee bent.


Ben jij nou nieuwsgierig geworden naar de afleveringen van Ambulance de Podcast? Luister dan hier alle 23 afleveringen of luister mijn favoriete aflevering over het MMT team hier.
0 comments

コメント


bottom of page