top of page

Ik hoop dat verpleegkundigen zich durven uit te spreken over taboes in de verpleegkunde

De medische podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Logisch, want de honger naar het op een gemakkelijke en laagdrempelige manier consumeren van medische kennis is groot. Waar komen al deze podcasts eigenlijk vandaan? Wie bedenkt zo’n podcast? In deze blogs leer je de personen kennen achter deze medische podcasts. Wat is hun achtergrond, waarom zijn ze hiermee begonnen en wat willen ze ermee bereiken? Vandaag leer je Maaike van Sasse van IJsselt kennen, verpleegkundige, docent hbo verpleegkunde en podcastmaker van De Verpleegkunde Podcast.


Wie is Maaike van Sasse?

Maaike is in 2016 afgestudeerd als verpleegkundige en heeft daarnaast een master verplegingswetenschap gedaan. Ze werkt momenteel als flex-verpleegkundige en docent verpleegkunde voor het derde en vierde leerjaar op de Hogeschool Rotterdam. Maaike is ook erg actief op Instagram, waar ze verhalen deelt over haar werk als verpleegkundige en docent. Haar volgers volgen haar met veel enthousiasme en ze krijgt dagelijks vragen binnen over haar werkzaamheden. Sommige van die vragen behandelt ze op haar blog www.zustermaaike.com. Sinds begin 2022 is Maaike ook een podcast gestart. Allereerst om diverse sectoren van de verpleegkunde uit te lichten, maar sinds kort ook om de taboes binnen de gezondheidszorg bespreekbaar te maken samen met Thomas Groen.

Hoe raakte je in aanraking met podcasten?

Een vriendin raadde mij jaren geleden de podcast Mama’en van Nina Pierson aan. Deze podcast gaat over het moeder worden. De podcasthost gaat in gesprek met deskundigen over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Zelf had ik op dat moment niet de ambitie om zwanger te worden, maar ik zag dit wel gebeuren in mijn omgeving. Verloskunde ligt toch eigenlijk ook best wel dicht bij verpleegkunde en daardoor vond ik het heel interessant wat in de podcast werd gezegd. Tegenwoordig luister ik niet zo heel veel medische podcasts, maar vooral andere soorten podcasts.


Hoe is het idee ontstaan om een podcast te starten?

Als student dacht ik altijd dat ik in het ziekenhuis zou gaan werken. Het voelde alsof je het gemaakt had als je in het ziekenhuis een carrière op zou bouwen. Maar terwijl ik in het ziekenhuis werkte, rees de vraag “Hoe leuk zou het zijn als ik in de thuiszorg zou werken?” Ik kwam erachter dat er zoveel meer is dan als verpleegkundige in het ziekenhuis werken. Het is jammer dat ik tijdens mijn opleiding oogkleppen heb opgehad. Wat zou het fijn zijn als ik toekomstige verpleegkundigen meer van het werkveld zou laten zien of horen! Ik luisterde zelf graag naar podcasts. Daarom heb ik besloten om een podcast te maken over verpleegkunde, het werkveld in.


Je bent begonnen met De Verpleegkunde Podcast - Het Werkveld In…

Klopt. De eerste zes afleveringen van de podcast gaan over het werkveld van de verpleegkundige. Zo heb ik diverse verpleegkundigen geïnterviewd uit de revalidatiezorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg etc. Ik wilde de luisteraar echt meenemen in elk aspect van de verpleegkunde, zodat ze aan het einde van hun studie een keuze kunnen maken waar ze willen werken. Ik merkte alleen na zes afleveringen dat ik alle aspecten had belicht. De vragen werden vaak hetzelfde beantwoord, zoals over salaris en doorgroeimogelijkheden. De podcast voelde voor mij hierdoor afgerond, klaar.

Hoe ben je op het onderwerp “Taboe doorbreken” gekomen?

Ik heb ook een blog, www.zustermaaike.com. Daar schreef ik al over onderwerpen die niet vaak besproken worden, de taboes in de verpleegkunde. Uiteraard dacht ik op dat moment: hoe gaaf zou het zijn om dit in podcastvorm te gieten? Ik wilde dit graag samen met iemand doen, iemand die zich durft uit te spreken over dit soort onderwerpen. Ik vond in Thomas Groen de perfecte co-host, want hij is niet bang voor mening en durft zich uit te spreken. Daarin vult hij mij aan, want ik vind de meningen van anderen soms wel spannend.


Hoe ben je tot het podcastformat interview gekomen?

Ik ben zelf kwalitatief onderzoeker, dus ik vind het heerlijk om een onderwerpenlijst op te stellen met bijbehorende vragen. Terwijl je bezig bent met opnemen vind ik het leuk om te kijken hoe het gesprek loopt en hoe ik nog meer de diepte in kan met aanvullende vragen. Ik heb niet eens nagedacht over een ander podcastformat, omdat dit precies is wat ik zelf ook leuk vind en waar ik ervaring mee heb. Thomas was hier helemaal niet bekend mee en vroeg zich af waarom ik een volledige vragenlijst had opgesteld. Na één aflevering merkte hij ook wel dat het heel handig is om op voorhand vragen uit te denken en op die manier ook het gesprek te leiden.


Hoe bereid je dan precies zo’n interview voor?

Wij kijken welk onderwerp we willen behandelen, zoals seksueel overschrijdend gedrag of de gevangenenzorg. Vervolgens kijken we wie we hiervoor willen uitnodigen en of dit überhaupt mogelijk is op de korte termijn. Wij willen altijd graag iemand in de podcast uit het werkveld die de kennis heeft, het liefste een verpleegkundige, en iemand met expertise. Bijvoorbeeld in de afleveringen over de gevangenenzorg. Je hebt @bajesbroederrik die de kennis heeft in de gevangenenzorg, hij is zelf verpleegkundige. Michiel is degene met de expertise over gesprekstechnieken. Wij hebben een Google Drive document waarin we werken. We bedenken drie topics waar we vragen bij verzinnen. Deze topics zijn een houvast voor het interview, maar we kijken altijd tijdens het interview waar het gesprek heen gaat.

Wat is er zo leuk aan podcasten?

Ik vind het heerlijk om te praten. Je krijgt heel veel informatie tot je zonder dat je het hoeft op te schrijven zoals tijdens een studie. Het geeft mij ook heel veel energie om met diverse mensen over allerlei topics binnen de verpleegkunde te praten. Ik voel me helemaal geïnspireerd na zo’n opname en ik hoop dat mijn luisteraars dit ook hebben als ze naar de podcast luisteren. Daarnaast krijg ik veel energie van Instagram. Ik heb heel actieve en geïnteresseerde volgers. Het is leuk om die interactie te hebben met de mensen thuis en om die weer mee te nemen naar de podcastafleveringen. Dit doe ik door volgers vragen te laten insturen of polls in te laten vullen.


Op welke aflevering ben je het meest trots?

Ik denk aflevering 1 over grensoverschrijdend gedrag en relaties op de werkvloer en daarnaast ook intimiteit bij ouderen. In het gesprek kwam ik erachter hoe groot het onderwerp intimiteit bij ouderen was, daar had ik nog nooit bij stil gestaan. Je denkt bij seksualiteit altijd aan jonge mensen, terwijl wij de associatie van seks en ouderen minder snel maken. Daardoor is het ook een groot taboe in de ouderenzorg. Het is mooi dat wij dit taboe bespreekbaar kunnen maken in onze podcast.


Welke ervaring heb je opgedaan door het podcasten die je anders niet had opgedaan?

Ik ben de samenwerking met Thomas aangegaan om op een andere manier naar onderwerpen te kijken. Ik ben zelf best stellig en ik heb een sterke eigen mening. Die deel ik niet op Instagram, omdat ik het moeilijk vind om de goede nuance in mijn eigen mening te leggen. Ik wil mensen niet in het harnas jagen, want iedereen heeft recht op zijn of haar eigen mening.


Wat wil je bereiken met je podcast?

Ik hoop natuurlijk dat ik veel luisteraars krijg voor de podcast. Het zou zo tof zijn als ik op de school waar ik werk leerlingen hoor praten over de inhoud van de podcasts. Dat mijn podcast het gesprek van de dag wordt. Maar bovenal dat het een verandering teweegbrengt, dat verpleegkundigen zich durven uit te spreken over de taboes binnen de verpleegkunde.


Ben jij nou nieuwsgierig geworden naar de afleveringen van De Verpleegkunde Podcast? Luister dan hier alle afleveringen of luister naar de allereerste aflevering van taboe bespreken met Thomas Groen hier.




0 comments

Comentarios


bottom of page