top of page

Na de lancering van Medicast heb ik weer een heel ander publiek gekregen

De medische podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Logisch, want de honger naar het op een gemakkelijke en laagdrempelige manier consumeren van medische kennis is groot. Waar komen al deze podcasts eigenlijk vandaan? Wie bedenkt zo’n podcast? In deze blogs leer je de personen kennen achter deze medische podcasts. Wat is hun achtergrond, waarom zijn ze hiermee begonnen en wat willen ze ermee bereiken? Vandaag leer je Hiltje Oude Luttikhuis kennen, huisarts en podcastmaker van WoW! Vrouw.


Wie is Hiltje Oude Luttikhuis?

Eigenlijk wilde Hiltje naar de modeacademie, maar haar omgeving vond dat toch wel heel erg jammer van haar goed stel hersenen. Dus koos ze voor het andere waar ze veel geluk uit haalt, mensen helpen. Het plan was om kinderarts te worden en daar had ze veel voor over. Zo heeft ze in Sydney, in Parijs en in heel Nederland gewerkt om ervaring op te doen en zichzelf te bewijzen. Ook koos ze voor een promotietraject, dat na vier jaar hard werken aan iemand anders werd gegeven. Er kwam een einde aan alles over hebben om kinderarts te worden. Inmiddels is ze een empathische en creatieve huisarts die niet stil kan zitten. Tijdens de coronapandemie voelde ze dat ze zich al die jaren klein had gehouden en dat het systeem structureel mensen uitsluit en niet inclusief is. Dit was de start van de podcast WoW! Vrouw.


Hoe is de podcast tot stand gekomen?

Er waren twee aanleidingen om de podcast te starten. Allereerst kregen we met de coronapandemie te maken en zat ik ineens thuis met vier kinderen als huisarts. Mijn man is orthopeed, maar hoewel alle operaties waren gecanceld ging hij wel elke dag naar het ziekenhuis. Dat voelde ineens een beetje raar. We gingen automatisch in de verdeling dat ik huismoeder was en hij naar zijn werk ging, terwijl dit nooit de intentie was. Het mooie was dat wij hierdoor het gesprek met elkaar aangingen zonder dat iemand de schuldige was. Het is een onderdeel van het systeem waar wij in leven en dat is voor mij heel duidelijk geworden. Ik heb mezelf erin verdiept en eigenlijk is het de werkomgeving die ons hierom vraagt. Daarnaast wilde ik heel graag vrouwen meegeven dat ze de beste versie van zichzelf mogen zijn. Ik hoorde in een podcast dat er nog steeds te weinig vrouwen topposities bekleden als hoogleraar of in het management. Als je een vrouw bent met masculiene eigenschappen kom je misschien makkelijker in de top. Dit in combinatie met het gegeven dat ik mijn creativiteit niet kwijt kon in mijn werk als huisarts, deed mij nadenken over het starten van een podcast. Ik wilde graag vrouwelijke rolmodellen in de top interviewen. Niet zozeer de directeuren of de professoren, maar vrouwen die een ander pad hebben bewandeld en daardoor inspirerend zijn. Vrouwen die voorop durven te lopen.


Waarom podcasten en geen video zoals YouTube?

Ik heb een druk leven als arts, als moeder, als hondenmoeder en met al mijn hobby's. Ik wil alles het liefst heel erg makkelijk maken en dat doe ik met systemen, bijvoorbeeld het opnemen van een podcast met video zodat je twee vliegen in één klap hebt. Als je een videosetting wilt doen, is dit technisch lastiger dan puur audio opnemen. Daarnaast is podcasten laagdrempeliger, zowel voor mij als mijn gasten. Mensen vinden het een hele grote drempel als ze op video moeten komen, terwijl ze audio vaak geen probleem vinden. Zelf heb ik een hele tijd van Noord-Limburg naar Rotterdam moeten rijden en dan zette ik video's in de auto op. Die kon ik natuurlijk niet bekijken tijdens het rijden, maar dan luisterde ik naar wat er gezegd werd. Dit was het extra zetje om te kiezen voor de podcastvorm. Het is een makkelijke manier om informatie tot je te nemen en mijn publiek heeft het druk.


Hoe is jouw podcast opgebouwd?

Allereerst wissel ik twee verschillende podcastformats af. Ik heb solo-afleveringen waarin ik je meeneem in mijn gedachtengang over bepaalde onderwerpen. Ik wilde dit format graag aanhouden, omdat ik hier echt mijn creativiteit in kwijt kan. Tevens wil ik hier meer bewustwording mee creëren voor kansongelijkheid, zelfvertrouwen et cetera. Daarnaast interview ik inspirerende vrouwen die hun eigen pad hebben bewandeld. Mijn interviews hebben ook altijd eenzelfde opbouw. Ik start altijd met een introductie, zodat de luisteraar weet wie mijn gast is. Mijn eerste vraag is vaak wanneer mijn gast zich een WoW-vrouw voelt of wanneer iemand een WoW-vrouw is. Daarnaast heb ik de rubriek "Waar gaat je hart sneller van kloppen?" om al snel een feeling met iemand te krijgen. Een luisteraar beschreef dit als het oude vriendenboekje en dat klopt ook wel een beetje. Het kan zo simpel zijn als chocola of ijs, maar ook werktechnisch, zoals arts of ondernemer. Ik eindig met de vragen "Wat is de definitie van een goede leider?" en "Hoe zie jij jezelf over vijf jaar?".

Hoe vind je sprekers?

Ik vraag eigenlijk standaard aan mijn gasten of ze nog iemand kennen die ook een mooie gast kan zijn voor de podcast. Met mijn podcast heb ik een voorrecht om mensen te benaderen voor mijn podcast. Wie vind ik interessant, wie heeft een mooi verhaal te vertellen, een ander pad bewandeld. De valkuil is dat dit wel eenzijdig is. Als je nu kijkt naar de vrouwen in topposities dan zit hier een mismatch tussen witte en mensen met een kleur. Ik heb nog geen vrouwen in mijn studio te gast gehad met een migratie-achtergrond of een andere geboorte-oorsprong. Dat ben ik zeker nog van plan. Het zijn ook zeker niet alleen vrouwen op topposities. Ik heb Tamara de Weijer gesproken. Zij heeft geen toppositie, maar heeft wel een enorme following op social media. Zij inspireert anderen om een gezonde leefstijl te bouwen. Daarmee heb ik ook de intentie om te laten zien hoe we succes definiëren.


Hoe bereid je een interview voor?

Ik laat het helemaal los. Toch denk ik dat mensen het heel fijn vinden om enigszins te weten wat ze kunnen verwachten van het interview. Ik wil altijd duidelijk schetsen hoe ik in het leven sta en wat mijn drijfveren zijn met de podcast. Daar kun je dan ook vragen over verwachten in het interview. Ik heb wel voor mezelf een format bedacht omdat ik het belangrijk vind een beetje herkenbaarheid te hebben in een aflevering. Zo start ik met een introductie en de rubriek "Waar gaat je hart sneller van kloppen", maar nadien laat ik het ook los. Ik probeer bepaalde thema's wel toe te voegen aan het interview, maar altijd afgestemd op mijn gast. Het moeten wel thema's zijn die voor een langere tijd houdbaar zijn, zodat het over twee jaar nog steeds relevant is.


Op welke aflevering ben je heel trots?

Natuurlijk vind ik ze allemaal heel erg goed. Toch ben ik heel trots op de vrouwen die in een functie zitten die door de maatschappij als hoog gewaardeerd wordt, zoals Wanda de Kanter. Zij is een megavoorbeeld, puur door het activisme wat zij laat zien. Zo tof dat deze vrouwen willen meewerken met mij als startende podcastmaker. Alle afleveringen zijn erg waardevol. Hoe kun je als luisteraar nu een keuze maken? Dan kun je op de website een kijkje nemen waar de gesprekken over gaan en kijken wat jouw interesse wekt. Het is ook oneerlijk om een bepaalde aflevering te kiezen als favoriet, want ik ben trots op al mijn afleveringen.

Hoe is de interactie met je publiek?

De interactie met een podcast is eenzijdig, maar het helpt om een bepaald persoon in gedachten te houden voor wie je de podcast maakt. Ik sta open voor reacties en ik krijg regelmatig mailtjes over hoe mijn podcastafleveringen mensen hebben geholpen. Na de lancering van Medicast heb ik weer een heel ander publiek gekregen dat mij mailtjes stuurt over mijn afleveringen. Dat vind ik echt geweldig. Soms word ik getagd op social media met een verzoekje voor een nieuwe podcastaflevering. Ik merk dat ik zelf toe ben aan de volgende fase. Ik zou graag één keer in de maand op Zoom willen samenkomen. Daar kunnen we dan praten over een bepaald onderwerp dat in de podcast besproken is. Het zou mooi zijn als ik een community kan starten met allemaal powervrouwen die voorop durven te lopen.


Wat voor een aflevering zou jij graag willen maken?

Ik heb Marlies Dekkers recent ontmoet. Zij staat ook echt actief op voor vrouwenrechten. Zij is de eerste in de lingeriewereld die is gaan kijken hoe een beha lekker zit voor een vrouw. Daarvoor kocht je ondergoed voor de normale dagen en kreeg je lingerie van je partner. Zij heeft echt een statement gemaakt in de mode industrie. Ik zou haar heel graag willen interviewen. Wat ik ook leuk vind is dat ik een mannelijke collega heb die zich hard maakt voor gendergelijkheid. Ik zou hem ook graag willen interviewen. Mijn podcast zou ik breder willen trekken naar kansenongelijkheid. Mensen interviewen die een moeilijker pad hebben moeten bewandelen, mannen die zich inzetten voor kansengelijkheid et cetera.


Wat is een uitdaging in podcast maken?

Ik ben niet heel consequent en ik heb daar een mooie podcastaflevering over opgenomen, ik heb geen ADHD, maar ik ben EFNP. Dat gaat over de persoonlijkheidskenmerken die je kan hebben. Ik ben creatief en ik heb heel veel ideeën. Mijn hersenen staan nooit stil, maar ik heb moeite om al die ideeën uit te werken. Mijn verwachting was om elke week een interview te lanceren, maar dan loop ik tegen de tijd aan die je erin moet investeren. Daar zou ik graag in willen groeien. Maar wie weet er nu dat ik elke twee weken een interview moet plaatsen? Daarom laat ik het soms ook meer los.


Ben jij nou nieuwsgierig geworden naar de afleveringen van WoW! vrouw? Luister dan hier alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering met ex-werknemer Claudia hier.









0 comments

댓글


bottom of page