top of page

Het is gemakkelijker om iets aan te nemen van iemand die het aan jou vertelt

De medische podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Logisch, want de honger naar het op een gemakkelijke en laagdrempelige manier consumeren van medische kennis is groot. Waar komen al deze podcasts eigenlijk vandaan? Wie bedenkt zo’n podcast? In deze blogs leer je de personen kennen achter deze medische podcasts. Wat is hun achtergrond, waarom zijn ze hiermee begonnen en wat willen ze ermee bereiken? Vandaag leer je Gavin Cleaver en Jessamy Bagenal kennen, de hosts van de podcast The Lancet Voice.


Wie zijn Gavin Cleaver en Jessamy Bagenal?

Jessamy Bagenal is een mammachirurg opgeleid door de NHS, maar ze ziet op dit moment geen patiënten meer. Naast haar werk als mammachirurg was ze ook zeer geïnteresseerd in het grotere plaatje van de zorg. Ze heeft werkgevers gehad zoals de NICE, Public Health, Care Quality Commission, de overheid en ze heeft zelfs een tijdje bij The BMJ (British Medical Journal) gewerkt. Door deze ervaringen merkte ze dat ze liever een grotere impact op de patiëntenzorg wilde hebben. Ze is bij The Lancet gaan werken om dit te realiseren en volgt daarnaast een master Public Health aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Een echte duizendpoot als je het mij vraagt. Waar Jessamy garant staat voor de medische inhoud van de podcasts, zorgt Gavin Cleaver dat de podcast een journalistiek hoogstandje wordt. Hij heeft een PhD in de politiek en heeft bij verschillende kranten als journalist gewerkt. Zo heeft hij zijn eigen nieuwswebsite gehad, maar hij was nog nooit in contact geweest met de medische wereld. De vacature bij The Lancet kwam en hij was enthousiast dat hij eindelijk zijn PhD kon gebruiken om te praten over de politiek van het zorgsysteem.

Hoe is de podcast ontstaan?

Gavin: Wij waren beiden erg enthousiast toen The Lancet met het idee kwam om een podcast te starten. Wij zagen het als een mooie manier om de unieke kijk van The Lancet over te brengen op het publiek. De podcast is heel anders ingericht dan de meeste podcasts vanuit medische tijdschriften. Deze zijn heel klinisch ingericht over bijvoorbeeld een geschreven artikel of richtlijn. In de podcasts van The Lancet, In Conversation with… doen wij het ook op deze manier. Je spreekt met degene die het artikel heeft gepubliceerd en gaat op die manier dieper in op de geschreven stof. Met The Lancet Voice willen we aandacht geven aan welke politieke stappen bijvoorbeeld nodig zijn om bepaalde gezondheidszorg te realiseren. Wat ons het meest heeft geïnspireerd zijn de interessante discussies die wij binnen het bedrijf voerden over de politieke manieren om sociale rechtvaardigheid te realiseren en de bredere kijk die er is op bepaalde onderwerpen. Wij wilden ingewikkelde en droge informatie beschikbaar maken voor een breder publiek dat geen kwalificaties of ervaring heeft in dat gebied.


The Lancet Voice is gestart in maart 2020, hoe was dat voor jullie?

Gavin: We hadden het idee om de podcast te starten in oktober 2019. Uiteindelijk zouden we die in maart 2020 lanceren, maar dat was natuurlijk een gekke tijd. Toch heeft het wel voor een enorme boost gezorgd, omdat we gelijk zijn gestart met afleveringen over COVID-19. Het was een voorrecht om bij The Lancet te werken terwijl de COVID-discussie begon.

Jessamy: We hebben veel manuscripten en data bestudeerd om te kijken welke richting de pandemie op zou gaan. In de podcast probeerden wij het licht en luchtig te houden, zodat het te volgen was, maar wel adequate en correcte informatie over COVID te geven.


Hoe kies je de onderwerpen voor The Lancet Voice?

Gavin: We hebben een team met editors van verschillende tijdschriften en uit verschillende landen. Zij hebben allemaal andere achtergronden, kwalificaties en daarmee ook andere ideeën. Elke maand praten wij over verschillende invalshoeken, onderwerpen en ideeën. Daar komen al veel van onze onderwerpen vandaan, maar Jessamy en ik pitchen ook veel aan elkaar. Als we een interessant artikel hebben gelezen, dan stellen we aan elkaar voor om er een aflevering over te maken. Vervolgens kijken we welke gast het beste past bij dit onderwerp. Het begint altijd met een onderwerp en daar kiezen we de gasten bij.


Waar staat The Lancet Voice voor?

Jessamy: Wij focussen ons als The Lancet veel op inclusie en diversiteit. Dit willen we met de podcast ook uitstralen. Wij houden bijvoorbeeld veel rekening met het selecteren van onze gasten. We willen een platform zijn van stemmen die iedereen representeren en niet kiezen voor de stereotypische ervaren witte professoren. Natuurlijk hebben die ook belangrijke dingen om te vertellen, maar we willen echt diversiteit laten horen omdat dit één van de grote pijlers is waar The Lancet voor staat. We herkennen dat inclusie en diversiteit een enorme kracht hebben op het vormen van medische scholing en kennis en dat heeft weer een enorme impact op gelijkheid. Als je wil dat iedereen op een goede manier toegang heeft tot zorg, moet je ook aandacht hebben voor inclusiviteit. Zo spraken we in onze podcast "What is wrong with Global Health?" met onderzoekers uit Afrika over wat zij vonden van onderzoekers uit de Eerste Wereld die naar Afrika kwamen voor onderzoek en dan weer terug gingen. Hoe voelen zij zich over deze parachute-onderzoeken, waarbij onderzoekers iets vertellen over een plek waar zijzelf niet vandaan komen?

Wat is de grootste fout die jullie hebben gemaakt met het podcasten?

Jessamy: Wij zijn tegenwoordig heel kritisch in welke gasten we uitnodigen voor een onderwerp. Er is niet altijd een link tussen expertise en de bekwaamheid om dit op een goede manier te vertellen. Soms kan iemand een prachtig manuscript schrijven, maar antwoordt iemand in de podcast slechts met tien woorden. Het andere uiterste hebben wij ook gehad: dat iemand op elke vraag reageerde met een monoloog van dertig minuten. Het gaat om het zoeken van een balans tussen iemand die expertise heeft en die een goede prater is. Meestal zoeken we iemand die al een keer heeft gesproken op YouTube, op een congres of in een andere podcast.


Gavin: Een ander drempel die we hebben moeten nemen is dat COVID begon toen onze podcast werd gelanceerd. Wij hadden een prachtige ruimte met de duurste apparatuur, maar plots mochten we niet meer op kantoor komen, maar de podcast ging wel door. Wij hebben in het begin de podcast apart ingesproken op onze mobiele telefoon en geprobeerd er tijdens het editen iets van te maken. Dat was op dat moment niet anders, maar we zijn blij dat we weer in de studio kunnen opnemen.


Vandaag de dag duurt het ongeveer tien tot vijftien jaar voordat wetenschappelijk onderzoek wordt omgezet naar de praktijk. Podcasts zijn een laagdrempelige manier om kennis te verspreiden. Kunnen podcasts daarom de transitie van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk versnellen?

Jessamy: Het is interessant dat je dat zegt, want wat we juist zagen in de pandemie is dat de wetenschap zich snel verspreidde. Wij leven in een snelle tijd waarin we hebben gezien dat een wetenschappelijk onderzoek in een hele korte tijd kan worden opgezet en uitgevoerd. Er zijn diverse technologieën en verschillende manieren van omgang met implementaties. In sommige gebieden geldt daarnaast een andere politieke voorkeur die een verandering kan brengen in de gezondheidszorg. Wij denken dat we in een overgangsperiode zitten. Er zijn nog steeds gebieden waar het lang duurt voordat wetenschappelijk onderzoek in de praktijk wordt gebracht, maar globaal gezien gaan de veranderingen erg snel. Wanneer een verandering wordt geïnitieerd is er vaak een window of opportunity waarin bepaalde zaken op eenzelfde lijn moeten zitten. Vaak zijn dit de mensen en de politiek. Wij denken dat podcasts een manier zijn om mensen die betrokken zijn te laten spreken. Zij verspreiden niet alleen kennis onder het publiek, maar genereren op deze manier ook nieuwe kennis. Dat maakt podcasts heel krachtig.


Wat is de rol van podcasten in wetenschappelijk onderzoek?

Jessamy: Wij denken dat je door middel van podcasten mensen bij elkaar brengt, maar dat het ook een middel is om wetenschappelijke informatie op een laagdrempelige en eenvoudige manier over te dragen aan de luisteraar. Tegenwoordig lezen mensen niet zo veel meer. Het is veel makkelijker om iets te luisteren op weg naar je werk. Er is ook zo'n grote berg aan informatie. Hoe weet je nu wat de goede informatie is? Dan is het gemakkelijker om iets aan te nemen van iemand die jou vertelt hoe het zit dan om zelf op te zoeken hoe het daadwerkelijk zit. Wij proberen met de podcasts betrouwbare informatie te bieden, zodat de luisteraar niet meer hoeft te zoeken in die berg van informatie.


Waar willen jullie met The Lancet Voice naar toe?

Gavin: Wij zouden uiteraard graag willen groeien qua publiek. Op dit moment is het een tweewekelijkse podcast. Het liefst zouden we wat kortere afleveringen maken en elke week een aflevering publiceren. Iets anders waarover we aan het brainstormen zijn is het maken van seizoenen rond een bepaald thema. Dat is waarschijnlijk iets voor in 2023.



0 comments

Comments


bottom of page